Safiiri- vai mineraalilasi rannekellossa?

Safiiri- vai mineraalilasi rannekellossa?

Kyllähän se harmittaa jos kellon lasiin tulee naarmu. Naarmuja tuskin kukaan muu huomaa, mutta itseä harmittaa kun asian tiedostaa. Me Rohjeella olemme pyrkineet tekemään kellolasistamme sellainen, ettei se naarmuuntuisi lainkaan. Siksi kaikissa kellomalleissamme käytetään safiirista valmistettua lasiketta! 

Miten safiiri- ja mineraalilasi eroavat toisistaan?

Yleisimmin rannekellojen lasit ovat valmistettu joko mineraali- tai safiirilasista ja joissakin tapauksissa myös akryylista eli muovista.

Meidän mielestä safiirilasi, eli safiirikristalli sopi Rohje-kelloihin parhaiten, seuraavaksi kerron miksi.

Safiirilasi eli safiirikristallilasi valmistetaan synteettisesti eikä kyseessä ole edes varsinaisesti lasi vaan kristalli. Kellojemme safiirikristalli valmistetaan erittäin korkeassa lämpötilassa ja se koostuu kristallisoiduista alumiinioksideista. Nämä sitten leikataan timanttisahoilla ja hiotaan lopulliseksi "lasiksi". Safiirikristallilasi kestää erittäin hyvin naarmuuntumista ja se naarmuuntuu ainoastaan sitä itseään kovemmista materiaaleista eli käytännössä timantista tai muusta erikoiskovasta kivilajista.

Mineraalilasi, joka on tavallisesti yleinen kellolasi on helpommin naarmuuntuva, mutta se kestää paremmin iskuja. Samaan tapaan myös akryylilasi eli muovista tehty "lasi" kestää joustavuutensa ansiosta iskuja, mutta naarmuuntuu todella helposti.

Huomaammekin, että naarmuuntumattomuus ja iskunkestävyys ovat ikään kuin vastakkaisia ominaisuuksia. Mitä kovempi ja naarmuuntumattomampi lasi on, sitä vähemmän se kestää iskuja. Kovuutta mitataan Mohsin asteikolla 1-10.

Timantti on absoluuttisen kova eli arvoltaan 10, se naarmuttaa kaikkia mahdollisia muita mineraaleja. Mineraalilasi sijoittuu kovuudeltaan arvoille 5-6 ja akryyli arvolle 3. Rohjeen safiirikristalli on moshin asteikolla arvoilla 8-9, ollen siis lähes naarmuuntumaton.

Olemme kiinnittäneet huomiota valitsemamme safiirikristallilasin yksityiskohtiin. Safiirikristallin heijastuksia voidaan vähentää lisäämällä lasin pintaan ohuen ohut heijastusta estävä pinnoite ns. anti-reflection coating. Tämän vuoksi kellomme kellotaulun väri sinertyy hieman tietyssä kulmassa katsottuna.

Rohje-kelloissa lasin molemmat pinnat on käsitelty tällä heijastuksia vähentävällä pinnoitteella.

Yksityiskohdat ovat tärkeitä. Käy katsomassa kellojemme muut ominaisuudet.

Rohje kellomallisto