Adventurister White with brown handmade reindeer leather strap.

Missä ja miten poronnahkarannekkeemme tehdään?

Rohjeen maailman parhaat poronnahkarannekkeet tehdään suomalaisesta poronnahasta käsityönä nahkapajassa Tampereella. Kokemusta ja taitoa nahkatuotteiden valmistuksesta nahkapajalta löytyy vuosikymmenten edestä, sillä nahan työstämisen jalo taito on periytynyt yrittäjäsuvussa yli 70 vuoden ajan. Rohjeen pehmeät mutta kestävät poronnahkarannekkeet syntyvät nahkapajassa monen työvaiheen kautta, laatua silmällä pitäen. 

Kävimme Rohjeen porukalla vierailemassa nahkapajalla 18.2.2022. Tapaamisessa keskusteltiin Rohjeen ja nahkapajan nykyisistä ja tulevista yhteistyöstä, vaihdettiin kuulumisia ja kyseltiin hieman nahkapajan kolmannen sukupolven yrittäjän Markon fiiliksiä yhteisestä taipaleesta Rohjeen kanssa sekä poronnahan työstämisestä!

Miksi poronnahka ja miten Rohjeen maailman parhaat poronnahkarannekkeet tehdään? Nahkapajan yrittäjä Marko vastaa!

Poronnahka on ominaisuuksiensa vuoksi erinomainen nahkavaihtoehto kellorannekkeille. Se on hyvin pehmeää, mutta myös kestävää. Ranteessa se tuntuu kuin silkiltä, eikä hierrä toisin kuin useat muut materiaalit. 

Minulla on ollut käytössäni Rohjeen kello poronnahkarannekkeella 3 vuotta ja se on edelleen aivan loistavassa kunnossa. Hoidan poronnahkaista rannekettani säännöllisesti mehiläisvahalla niin, että siihen tulee miellyttävä kiilto. Nahkaranneke on ollut aivan loistava, eikä minulla ole mitään valittamista siitä, sanoo Marko.

Poronnahan käyttäminen kellorannekkeissa ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Rohjeen poronnahkaiset rannekkeet ovat syntyneet monivaiheisen kehitystyön tuloksena, johon nahkapajan vuosikymmenten kokemus nahan työstämisestä on ollut ensiarvoisen tärkeää. 

Nahkamateriaaliksi poronnahka on tiiviskuituista ja lujaa nahkaa, joka soveltuu kellorannekkeisiin huomattavasti paremmin kuin monien muiden hirvieläinten nahka. Valmistamme Rohjeen nahkarannekkeet itse kehittämällämme menetelmällä. Ranneke rakennetaan kahdesta nahkakerroksesta, jossa rannetta vasten jäävä kerros tehdään täysin värjäämättömästä nahasta. Tämä tuo kelloon lujuutta mutta säilyttää poronnahan ainutlaatuisen pehmeyden, kertoo Marko.

Rohjeelle tärkeää nahkarannekkeiden valmistusta mietittäessä olivat vastuullisuus, kotimaisuus sekä eettisyys. Halusimme, että nahkarannekkeemme valmistettaisiin mahdollisimman kestävästi luontoa säästäen. Poronnahka vastasikin odotuksiamme erinomaisesti, sillä se syntyy poronlihatalouden sivutuotteena, eikä poroja kasvateta nahan vuoksi.

Teemme Rohjeen poronnahkarannekkeet kasvisparkitusta poronnahasta, joka on ekologisempi vaihtoehto kuin kromiparkittu poronnahka. Kasvisparkittua poronnahkaa on kuitenkin saatavilla vähemmän kuin kromiparkittua poronnahkaa, sillä sitä teetetään ja värjätään vain tarpeen vaatiessa. Myös värivaihtoehtoja on saatavilla huomattavasti vähemmän kuin kromiparkitusta nahasta. Tämä on kuitenkin sen arvoista, sillä vastuullisuus oli Rohjeen nahkarannekkeita pohdittaessa yksi pääprioriteeteistä kestävyyden rinnalla, sanoo Marko.

Tutustu Rohjeen maailman parhaisiin nahkarannekkeisiin verkkokaupassamme. Poronnahkaisia rannekkeita on saatavilla useassa eri värissä ja kaikkiin kelloihin sopivina.

Tutustu rannekkeisiin

 

Seuraa Rohjetta Instagramissa @rohjewatches ja Facebookissa @rohjewatches