Rohje Artister - taiteilijan terveiset

Rohje Artister - taiteilijan terveiset

Olemme nyt noin vuoden verran kulkeneet samaa matkaa – minä ja Rohje. Tiesin heti, että yhteistyömme tulee sujumaan mutkattomasti ja että tästä yhteisestä projektistamme tulee ikimuistoinen kokemus. Tämän yhteisen matkan tulos on nyt vihdoin teidän kaikkien nähtävillä ja saavutettavissa - Artister -kellomallisto julkaistiin tammikuussa 2021. Minulla on ollut suuri kunnia olla osana tämän suomalaisen kellomerkki Rohjeen, menestystarinaa. Halusin jakaa tämän matkan teidänkin kanssanne ja kertoa hieman tarkemmin tämän projektin taustaa. Ensin kuitenkin hieman minusta (jatkuu kuvan alla).

Artister maalaukset

Kuka on Noora Svärd?

Olen kuopiolainen luovan alan moniosaaja, jolle taide sekä maalaaminen ovat lähellä sydäntä. Taiteellisuus on osa minua ja siitä on vuosien saatossa tullut minulle todella rakas sivutyö. Minun tavoitteeni on luoda taidetta, joka tuottaa iloa vielä vuosienkin päästä. Se, että saan maalata teoksen, joka antaa toivoa, muistuttaa rakkaasta paikasta tai liittyy vaikeista ajoista selviytymiseen, on minulle äärimmäisen suuri kunnia. Jokainen kerta olen enemmän, kuin onnellinen tällaisesta etuoikeutetusta tilaisuudesta. Jokainen teos on minulle arvokas prosessi ja uppoudun niihin syvästi. Maalaaminen on minulle henkinen kasvuprosessi ja teoksistani huokuu useiden värien muodostamat kerrokset, jotka näkyvät myös suunnittelemassani kellomallistossa. 

Artister-kellomallin suunnittelu

Lähtökohtaisesti sain vapaat kädet kellon suunnitteluun. Luin paljon kelloista, niiden käytettävyydestä ja tutustuin erilaisiin kellomallistoihin sekä -pakkauksiin. Alusta alkaen kantavana ideana oli yhdistää taide osaksi kelloa, eli tuoda teos kellotauluun. 

Projektin alkupuolella minulle selvisi, että kellon suunnittelu pitää sisällään paljon erilaisia toimintoja, joita täytyy ottaa huomioon. Pelkästään kellon visuaaliseen ulkonäköön liittyviä yksityiskohtia oli tarjolla monta vaihtoehtoa. Mainittakoon näistä nyt vaikka ranneke (poronnahka- sekä metallinen mesh-ranneke), rungon sävy, viisarit, viivat, numerot, logo, tausta, säätönuppi ja rannekkeen kiinnikkeet. Näiden yksityiskohtien suunnitteluun, kun lisättiin pakkaussuunnittelu, alkoi projekti tuntumaan entistä mielenkiintoisemmalta. 

Tapasimme ensimmäisen kerran Tampereella marraskuussa 2020, jolloin pääsin näkemään myös kellojen prototyypit. Se tunne oli melkoinen, kun pääsin ensimmäistä kertaa näkemään suunnittelun tulokset konkreettisesti ja laittamaan kellon ranteeseeni. Prototyypit toki kaipasivat hiomista ja niiden idea olikin nähdä ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Lopullinen mallisto on yhdistelmä näiden prototyyppien parhaimmista ominaisuuksista. Olin myös mukana kellomalliston kuvauksissa Helsingissä. Tämän taitavan tiimin yhteistyön lopputuloksen näette jokaisessa Artister -kellomalliston mainoskuvassa. Täydellistä, sanon minä.

Dreamy

Kuinka syntyi Dreamy ja Into the Blue

Tyylini maalata on todella monipuolinen. Tykkään kokeilla erilaisia tekniikoita, eikä maalauksissani ole yhtä tyyliä tai sävymaailmaa. Yksi tekniikka teoksissani toistuu ja se on palettiveitsitekniikka. Maalauksissani näkyy kerroksellisuus, joka tekee pinnasta elävän ja kolmiulotteisen. Kellomallistoon lähdin hakemaan ikään kuin pyörteitä tai laineita, jotka mukailevat kellotaulun muotoa. 

Vaaleapunainen on sävy, joka on kulkenut matkassani koko elämäni ajan, siis niin kauan, kun olen maalannut. Se on tosin muuttanut muotoaan kirkkaasta fuksian pinkistä, hieman rauhallisempaan versioon. ”Dreamy” syntyi vaaleanpunaisen sävyistä, valkoisesta sekä harmaasta. Siinä yhdistyy pehmeä utuisuus sekä useat värikerrokset. 

Minulla oli kellomalliston suunnittelun aikaan tekeillä useamman sinisen taulun sarja ja siinä samalla syntyi Dreamya vahvempi, tummansininen ”Into the Blue”. Käytin klassisia sinisen sävyjä ja lisäsin mukaan myös siniharmaata taittamaan liikaa kirkkautta. Näin teos sai vahvan sinisen sävynsä ja voit hahmottaa teoksessa syvän pyörteen, joka kuvaa matkaasi kohti unelmiasi.

Taide osana kelloa

Maalasin erilaisia teoksia, joista tehtiin muutama testivedos ja pian kaikista vaihtoehdoista nämä kaksi teosta nousivat muita suositummaksi. Alusta alkaen vaaleanpunainen ”Dreamy” oli niin testiryhmän, meidän kuin seuraajiemmekin suosikki. Yllätykseksemme sininen ”Into the Blue” nousi vaaleanpunaisen herkun rinnalle. Tämä kokonaisuus kaipasi rinnalleen jotain yksinkertaista kauneutta. Koska kyseessä on pääasiassa naisille suunnattu kellomallisto, parivaljakon kolmanneksi tähdeksi nousi Classic, jossa yhdistyvät klassiset elementit; musta ja ruusukulta.

Se, mikä minua ilahdutti tässä yhteistyössä, oli meidän molempien osapuolien yhtenevä arvomaailma ja se, että ajattelimme kaikki samoin - unelmat ovat tarkoitettu toteuttavaksi. Siitä myös tämä kellomallisto sai alkunsa – rohkeudesta lähteä tavoittelemaan omia unelmiaan. Me kaikki yrittäjähenkiset puurtajat, joiden mielestä mikään ei ole mahdotonta, yhdistimme voimamme ja siitä syntyi Artister.


Saattaisit olla kiinnostunut